Ortodoncija za djecu

Posebnu pažnju dajemo interceptivnoj ortodonciji predškolske i školske dobi da do raznih anomalija zagriza ili položaja zubi ne bi ni došlo i da bi se dijete zdravo razvijalo.

Interceptivna ortodoncija može pomoći u usmjeravanju zuba i čeljusti vašeg djeteta u ispravan položaj dok se razvijaju kako bi se osigurao pravilan razvoj i lijep osmijeh koji će podići njegovo ili njezino samopouzdanje. Rana preventivna skrb može buduće ortodontske tretmane učiniti kraćim i manje kompliciranim te u mnogim slučajevima dati bolje rezultate od tretmana koji se provode kasnije u životu vašeg djeteta.

Ortodont za djecu Uravic

Faza rasta i razvoja

Do treće godine djeteta trebalo bi završiti nicanje svih mliječnih zubi. U dobi od tri do pet godina, ako primijetite sami da vaše dijete u dobi od tri do pet godina nepravilno izgovara riječi, „šuška“ u izgovoru, ima problema sa žvakanjem, spava otvorenih usta ili i sami vidite nepravilan rast zubi, ne ustručavajte se javiti za konzultacije.

Prvi trajni zubi počinju nicati u dobi od 6 godina te je ponekad moguće da već stomatolog primijeti određene nepravilnosti te preporučiti odlazak ortodontu gdje uz stručnu podršku predlažemo ortodontsku terapiju te kada je potrebno započeti.

Najbitnije je utvrditi pravo vrijeme početka intervencije za funkcionalnu i ortodontsku terapiju. Neke od nepravilnosti moguće je vrlo lako korigirati na mliječnim zubima te u konačnici mogu se spriječiti određene anomalije.

Ukoliko vam se čini da je sve u redu, prvi ortodontski pregled poželjno je napraviti kad dijete napuni 7 godina.

Prve konzultacije su besplatne, kratke te nastojimo ih učiniti vrlo ugodnima našim malim pacijentima.

I u ortodonciji za djecu, koriste se mobilni i fiksni aparatići.

Mobilni ortodontski aparati koriste se za korekciju manjih malokluzija ili za pripremu za fiksne aparate. Oni se često koriste kod djece jer su lakši za nošenje i podešavanje, te su često manje vidljivi od fiksnih aparatića.

Mobilni aparati se često koriste za korekciju:

      • Prognatije (gornji zubi su prema naprijed)


      • Distalizaciju (gornji zubi su prema van)
      • Raspored zuba


Ipak, kada je potrebna veća korekcija, potrebno je stavljanje fiksnih aparatića koje dijete neće moći skidati.