Retencija

Recidiv je sastavni dio ortodontske terapije. Javlja se nakon prestanka nošenja ortodontske naprave, a manifestira se tendencijom povratka zubi u prvobitni ili neki drugi položaj. To ne znači da će se korigirana anomalija uvijek vratiti, već da će u određenim slučajevima postava zubi malo odstupati od one postignute terapijom. Zubi se pomiču cijeli život. Ti pomaci su više ili manje vidljivi, čak i nakon nošenja aparatića za zube. Recidiv je moguć za 10-30 %. Zubi će se nedvojbeno pokušati vratiti u svoj “prirodni položaj“ u kojem su bili prije nošenja naprave i to je činjenica.

Ortodoncija uravic - vivera

Nakon završetka terapije, potrebno je zadržati postignute rezultate. Skidanjem naprave NE završava ortodontska terapija. Plastični retaineri ili akrilatne ploče nemaju za svrhu pomicati zube već zadržati zube u određenom položaju. Ako se retainer ne nosi redovito sav trud može biti „bačen u vjetar“. Vrijeme nošenja može trajati više godina. Dužina retencijskog razdoblja ovisi o prirodi anomalije, dobi, individualnoj reaktivnosti pacijenta, vrsti terapije i postignutom rezultatu. Do prve kontrole (1 mj) nositi ga svaku noć i 4-6h na dan. Svaku narednu kontrolu doktor će dati nove upute. Fiksni reteiner je žičica cementirana s unutarnje strane zubiju, a ukoliko se odlijepi ili smeta treba doći u ordinaciju čim prije. Kontrole trebaju biti redovite 3-4 puta godišnje u narednih 2 do 3 godine.

Postoje različite opcije retainera, a uz našu stručnu podršku, pobrinut ćemo se da Vaš osmijeh kakav ste oduvijek željeli traje zauvijek.

Fiksni i mobilni retaineri

Fiksni retainer je tanka žičica koja se pomoću materijala za bijele ispune zalijepi s unutarnje strane zuba, i to uglavnom na prednja šest zuba gornje i donje čeljusti.
Potpuno je nevidljiv, doslovno ćete zaboraviti da ga imate, a održavat će rezultate ortodontske terapije.
Treba brinuti o oralnoj higijeni pomoću interdentalnih četkica ili oralnog tuša.

Za razliku od fiksnog, mobilni retainer je napravljen od prozirne, tanke plastike. Nakon završetka ortodontske terapije uzima se otisak zubnog luka pacijenta i prema njemu se radi mobilni retainer. Da bi imao svoju svrhu, mora tijesno prianjati uz zube.

Vivera retainer

Vivera® retaineri

Po čemu su Vivera držači/retaineri drugačiji? Vivera® materijal za reteinere je najmanje 30% jači i dvostruko izdržljiviji od ostalih vodećih prozirnih materijala na tržištu.

Vaš Vivera® reteiner prilagođen je Vašim zubima, imajući na umu vašu udobnost…što je vrlo važno jer ćete ga nositi dok spavate. Potrebno je samo skenirati zube i za tjedan dana je kod Vas.

Koji su najvažniji benefiti Vivera® retainera:

  • 30% snažniji
  • 2x izdržljiviji
  • Više setova vam dolaze po narudžbi!